mudintercargotravel.com Uncategorized Efficiënt en Betrouwbaar: Transport naar Duitsland voor uw Zakelijke Succes

Efficiënt en Betrouwbaar: Transport naar Duitsland voor uw Zakelijke Succes


transport naar duitsland

Transport naar Duitsland: Efficiënt en Betrouwbaar

Duitsland, als een van de grootste economieën van Europa, is een belangrijke handelspartner voor veel bedrijven over de hele wereld. Of het nu gaat om het leveren van goederen aan Duitse klanten of het importeren van producten uit Duitsland, transport naar dit land is essentieel voor vele ondernemingen.

Efficiëntie en betrouwbaarheid zijn cruciaal bij het organiseren van transport naar Duitsland. Gelukkig zijn er verschillende opties beschikbaar die aan de specifieke behoeften van uw bedrijf kunnen voldoen.

Wegtransport is een populaire keuze voor het vervoer naar Duitsland. Met een uitgebreid wegennetwerk en goede verbindingen met buurlanden biedt dit transportmiddel flexibiliteit en snelheid. Of u nu kleine pakketten of grote vrachten wilt verzenden, vrachtwagens kunnen aan uw eisen voldoen. Bovendien zorgt de geavanceerde logistiek ervoor dat uw goederen veilig en op tijd op hun bestemming aankomen.

Een andere optie is het gebruik van spoorwegen voor transport naar Duitsland. Het Europese spoornetwerk biedt uitstekende mogelijkheden voor intermodaal transport, waarbij verschillende vervoerswijzen worden gecombineerd om efficiëntie te maximaliseren. Met geavanceerde treinverbindingen kunt u grote volumes goederen snel en veilig naar elke gewenste bestemming in Duitsland verzenden.

Luchtvracht is ideaal voor snelle leveringen en het transporteren van waardevolle goederen. Duitsland heeft verschillende grote luchthavens, waaronder Frankfurt, München en Düsseldorf, die internationale vrachtvluchten ontvangen. Door gebruik te maken van luchtvracht kunt u uw zendingen wereldwijd verbinden en snel naar elke locatie in Duitsland verzenden.

Bij het organiseren van transport naar Duitsland is het ook belangrijk om rekening te houden met de douanevoorschriften en procedures. Als lid van de Europese Unie gelden er bepaalde regels voor het importeren en exporteren van goederen naar Duitsland. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze voorschriften om vertragingen of problemen bij de grens te voorkomen. Het inschakelen van een ervaren expediteur kan u helpen bij het navigeren door deze complexe processen en ervoor zorgen dat uw goederen soepel door de douane gaan.

Bij het kiezen van een transportpartner voor uw zendingen naar Duitsland is betrouwbaarheid een belangrijke factor. U wilt er zeker van zijn dat uw goederen veilig en op tijd worden afgeleverd. Kies daarom voor een gerenommeerd bedrijf met ervaring in internationaal transport en een bewezen staat van dienst in het leveren van hoogwaardige logistieke oplossingen.

Kortom, transport naar Duitsland vereist efficiëntie, betrouwbaarheid en kennis van douanevoorschriften. Door gebruik te maken van geschikte transportmiddelen zoals wegtransport, spoorwegen of luchtvracht, en samen te werken met een ervaren expediteur, kunt u uw goederen probleemloos naar Duitsland vervoeren. Met de juiste logistieke partner aan uw zijde kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten en profiteren van de vele zakelijke kansen die Duitsland te bieden heeft.

 

9 Veelgestelde Vragen over Transport naar Duitsland

 1. Wat zijn de verschillende transportmogelijkheden naar Duitsland?
 2. Hoe lang duurt het gemiddeld om goederen vanuit Nederland naar Duitsland te transporteren?
 3. Welke documenten zijn nodig voor het transporteren van goederen naar Duitsland?
 4. Zijn er speciale douaneprocedures waar ik rekening mee moet houden bij het importeren of exporteren van goederen naar/vanuit Duitsland?
 5. Hoe worden de verzendkosten berekend voor transport naar Duitsland?
 6. Is er een minimumhoeveelheid of gewicht vereist voor het verzenden van goederen naar Duitsland?
 7. Kan ik mijn zending volgen tijdens het transportproces naar Duitsland?
 8. Wat gebeurt er als mijn zending beschadigd raakt tijdens het transport naar/vanuit Duitsland?
 9. Zijn er beperkingen op bepaalde soorten goederen die ik kan verzenden naar/vanuit Duitsland?

Wat zijn de verschillende transportmogelijkheden naar Duitsland?

Er zijn verschillende transportmogelijkheden beschikbaar voor het vervoer naar Duitsland, afhankelijk van uw specifieke behoeften en vereisten. Hier zijn enkele van de meest gebruikte opties:

 1. Wegtransport: Wegtransport is een populaire keuze voor het vervoer naar Duitsland. Met een uitgebreid wegennetwerk en goede verbindingen met buurlanden biedt dit transportmiddel flexibiliteit en snelheid. Vrachtwagens kunnen zowel kleine pakketten als grote vrachten vervoeren, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende soorten ladingen.
 2. Spoorvervoer: Het gebruik van spoorwegen voor transport naar Duitsland biedt voordelen zoals efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Het Europese spoornetwerk biedt uitstekende mogelijkheden voor intermodaal transport, waarbij verschillende vervoerswijzen worden gecombineerd om de efficiëntie te maximaliseren. Treinen kunnen grote volumes goederen snel en veilig naar elke gewenste bestemming in Duitsland vervoeren.
 3. Luchtvracht: Luchtvracht is ideaal voor snelle leveringen en het transporteren van waardevolle goederen. Duitsland heeft verschillende grote luchthavens, zoals Frankfurt, München en Düsseldorf, die internationale vrachtvluchten ontvangen. Door gebruik te maken van luchtvracht kunt u uw zendingen wereldwijd verbinden en snel naar elke locatie in Duitsland verzenden.
 4. Zeetransport: Voor internationale zendingen over lange afstanden is zeetransport een veelgebruikte optie. Duitsland heeft verschillende belangrijke zeehavens, zoals Hamburg en Bremerhaven, die dienen als belangrijke toegangspoorten tot het Europese vasteland. Zeetransport is vooral geschikt voor het vervoer van grote volumes en zware ladingen.

Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de aard van de goederen, de snelheid van levering, kostenoverwegingen en de geografische locatie bij het kiezen van de juiste transportmogelijkheid naar Duitsland. Soms kan een combinatie van verschillende transportmodi, zoals intermodaal transport, de meest efficiënte oplossing bieden.

Het inschakelen van een ervaren logistiek partner of expediteur kan u helpen bij het selecteren van de meest geschikte transportmogelijkheden voor uw specifieke behoeften. Zij kunnen u adviseren over de beste routeplanning, douanevoorschriften en andere logistieke aspecten om ervoor te zorgen dat uw goederen veilig en op tijd in Duitsland aankomen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om goederen vanuit Nederland naar Duitsland te transporteren?

De gemiddelde doorlooptijd voor het transport van goederen vanuit Nederland naar Duitsland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afstand tussen de locaties, het gekozen transportmiddel en eventuele douaneformaliteiten. Over het algemeen kunnen we echter een aantal schattingen geven:

Wegtransport: Voor wegtransport van Nederland naar Duitsland duurt het meestal tussen de 1 en 3 werkdagen, afhankelijk van de specifieke bestemming en de snelheid van het transportbedrijf. Korte afstanden kunnen sneller worden afgelegd, terwijl langere afstanden meer tijd in beslag nemen.

Spoorwegtransport: Als u gebruikmaakt van intermodaal transport via spoorwegen, kan de doorlooptijd iets langer zijn dan bij wegtransport. Gemiddeld kan het transport over het spoor tussen Nederland en Duitsland ongeveer 2 tot 5 werkdagen duren, afhankelijk van de specifieke route en logistieke planning.

Luchtvracht: Als snelheid essentieel is voor uw zendingen, kunt u kiezen voor luchtvracht. Vanuit Nederland naar grote luchthavens in Duitsland, zoals Frankfurt of München, kan het transport per vliegtuig meestal binnen 1 tot 2 werkdagen worden voltooid. Het is echter belangrijk op te merken dat luchtvracht vaak duurder is dan andere vervoerswijzen.

Houd er rekening mee dat deze schattingen gemiddelden zijn en dat de daadwerkelijke doorlooptijden kunnen variëren afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals verkeersomstandigheden, weersomstandigheden en eventuele douanecontroles. Het is ook raadzaam om contact op te nemen met uw transportpartner of expediteur om een nauwkeurigere schatting te krijgen op basis van uw specifieke situatie en vereisten.

Welke documenten zijn nodig voor het transporteren van goederen naar Duitsland?

Bij het transporteren van goederen naar Duitsland zijn er verschillende documenten die nodig zijn om te voldoen aan de douanevoorschriften en om een soepele doorvoer van uw goederen te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke documenten die u moet voorbereiden:

 1. Handelsfactuur: Dit is een gedetailleerd document waarin de waarde, aard en hoeveelheid van de goederen worden vermeld. Het moet informatie bevatten zoals de naam en adres van de verkoper en koper, factuurdatum, betalingsvoorwaarden, een gedetailleerde beschrijving van de goederen, prijzen en valuta.
 2. Vervoersdocument: Dit document bevestigt het rechtmatige bezit van de goederen tijdens het transport. Het kan bijvoorbeeld een vrachtbrief (CMR), luchtvrachtbrief (AWB) of zeevrachtbrief (Bill of Lading) zijn, afhankelijk van het gekozen transportmiddel.
 3. Oorsprongsverklaring: Als uw goederen in aanmerking komen voor preferentiële tarieven op basis van handelsovereenkomsten zoals de Europese Unie (EU) of andere vrijhandelsakkoorden, moet u mogelijk een oorsprongsverklaring verstrekken om aan te tonen waar uw goederen vandaan komen.
 4. Verzendinstructies: Dit document bevat specifieke instructies met betrekking tot het transport van uw goederen, zoals afhaal- en afleveradressen, contactgegevens en eventuele speciale vereisten.
 5. Douanedocumentatie: Afhankelijk van de aard van uw goederen en de geldende douaneregels, kunnen er aanvullende documenten vereist zijn, zoals een invoeraangifte (bijvoorbeeld een Enig Document), douanevergunningen of -certificaten (bijvoorbeeld voor bepaalde gecontroleerde goederen) en andere relevante documenten die nodig zijn voor douaneafhandeling.

Het is belangrijk om te vermelden dat deze lijst niet uitputtend is en dat de benodigde documentatie kan variëren afhankelijk van het type goederen, de waarde, het land van herkomst en andere specifieke omstandigheden. Het is raadzaam om contact op te nemen met een ervaren expediteur of douaneagent die u kan adviseren over de specifieke vereisten voor uw zending naar Duitsland. Zij kunnen u helpen bij het opstellen van de juiste documentatie en ervoor zorgen dat u voldoet aan alle wettelijke voorschriften.

Zijn er speciale douaneprocedures waar ik rekening mee moet houden bij het importeren of exporteren van goederen naar/vanuit Duitsland?

Ja, bij het importeren of exporteren van goederen naar/vanuit Duitsland moet u rekening houden met speciale douaneprocedures en voorschriften. Als lid van de Europese Unie (EU) zijn er gemeenschappelijke douaneregels van toepassing, maar er zijn nog steeds enkele specifieke zaken waar u op moet letten. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 1. EORI-nummer: Voor handelstransacties met landen binnen de EU is een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification) vereist. Dit nummer identificeert u als officiële handelspartij bij de douaneautoriteiten. Zorg ervoor dat u een geldig EORI-nummer heeft voordat u goederen importeert of exporteert.
 2. Douanedocumentatie: Bij het importeren of exporteren van goederen naar/vanuit Duitsland moet u bepaalde douanedocumentatie invullen en indienen. Dit omvat onder andere het invullen van een handelsfactuur, oorsprongsverklaring, vrachtbrief en eventueel andere vereiste documenten zoals vergunningen of certificaten.
 3. Douanewaarde: Het bepalen van de juiste douanewaarde van uw goederen is essentieel voor het berekenen van invoerrechten en belastingen. De douanewaarde wordt meestal bepaald op basis van de factuurwaarde van de goederen, inclusief transport- en verzekeringskosten.
 4. Invoerrechten en belastingen: Bij het importeren van goederen naar Duitsland kunnen invoerrechten en belastingen van toepassing zijn. Deze worden berekend op basis van de douanewaarde van de goederen en het geldende tarief volgens het Gemeenschappelijk Douanetarief (GDT). Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de tarieven die van toepassing zijn op uw specifieke goederen.
 5. Verboden en beperkte goederen: Houd er rekening mee dat bepaalde goederen verboden of beperkt kunnen zijn om te importeren of exporteren. Controleer de geldende regelgeving om ervoor te zorgen dat uw goederen voldoen aan alle vereisten en niet onderhevig zijn aan beperkingen.
 6. Gebruik van een douane-expediteur: Het kan nuttig zijn om een douane-expediteur in te schakelen om u te helpen bij het afhandelen van de douaneprocedures. Een ervaren expediteur kan u adviseren over de juiste documentatie, tarieven en procedures, en kan namens u optreden bij de douaneautoriteiten.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen in de douaneregels en voorschriften, aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van internationale handelsovereenkomsten of andere factoren. Raadpleeg altijd de relevante autoriteiten of experts voor gedetailleerde informatie over specifieke douaneprocedures bij het importeren of exporteren van goederen naar/vanuit Duitsland.

Hoe worden de verzendkosten berekend voor transport naar Duitsland?

De verzendkosten voor transport naar Duitsland worden doorgaans berekend op basis van verschillende factoren, waaronder:

 1. Gewicht en afmetingen van de zending: Het gewicht en de afmetingen van uw goederen spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de verzendkosten. Over het algemeen geldt dat hoe groter en zwaarder de zending is, hoe hoger de kosten zullen zijn.
 2. Transportmiddel: Het gekozen transportmiddel kan ook van invloed zijn op de verzendkosten. Wegtransport, spoorwegen en luchtvracht hebben elk hun eigen tarieven en kostenstructuur. Luchtvracht is over het algemeen duurder dan weg- of spoorvervoer, maar kan snellere levertijden bieden.
 3. Afstand: De afstand tussen het ophaalpunt en de bestemming in Duitsland speelt een rol bij het berekenen van de verzendkosten. Langere afstanden kunnen hogere kosten met zich meebrengen.
 4. Douaneafhandeling: Bij internationaal transport moet rekening worden gehouden met douanekosten en invoerrechten. Deze kosten kunnen variëren op basis van het type goederen dat wordt verzonden en moeten worden opgenomen in de totale verzendkosten.
 5. Extra diensten: Eventuele extra diensten die u nodig heeft, zoals verzekering, verpakking of speciale behandeling van gevoelige goederen, kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Het is belangrijk om te weten dat elke expediteur of transportbedrijf zijn eigen tarieven hanteert en dat de verzendkosten kunnen variëren. Het is daarom raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende logistieke dienstverleners en de prijzen en diensten met elkaar te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Door het verstrekken van gedetailleerde informatie over uw zending, zoals het gewicht, de afmetingen, de ophaal- en afleverlocaties, kan een transportbedrijf u een nauwkeurige offerte geven voor de verzendkosten naar Duitsland. Het is altijd verstandig om duidelijkheid te krijgen over alle kosten die in rekening worden gebracht voordat u akkoord gaat met een transportovereenkomst.

Is er een minimumhoeveelheid of gewicht vereist voor het verzenden van goederen naar Duitsland?

Voor het verzenden van goederen naar Duitsland is er over het algemeen geen minimumhoeveelheid of gewicht vereist. Of u nu een klein pakket of een grote vracht wilt verzenden, er zijn verschillende transportopties beschikbaar die aan uw behoeften kunnen voldoen.

Voor kleine pakketten kunt u gebruik maken van koeriersdiensten zoals DHL, UPS of FedEx. Deze bedrijven bieden diensten aan voor zendingen van verschillende formaten en gewichten, variërend van enkele kilo’s tot enkele honderden kilo’s. U kunt online een offerte aanvragen of contact opnemen met de desbetreffende koeriersdienst om de specifieke vereisten en tarieven te bespreken.

Voor grotere vrachten kunt u gebruik maken van wegtransport, spoorwegen of luchtvracht. Deze transportmiddelen zijn geschikt voor zendingen met hogere volumes en gewichten. Het exacte minimumgewicht kan variëren afhankelijk van het transportbedrijf dat u kiest. Het is raadzaam om contact op te nemen met verschillende expediteurs of transportbedrijven om hun specifieke vereisten te achterhalen.

Het is ook belangrijk op te merken dat er mogelijk bepaalde tariefstructuren zijn die afhankelijk zijn van het gewicht en de omvang van de zending. Sommige transportbedrijven hanteren bijvoorbeeld tarieven op basis van volumegewicht, waarbij de dimensies van het pakket worden gebruikt om het tarief te bepalen in plaats van alleen het werkelijke gewicht.

Het is altijd verstandig om vooraf de vereisten en tarieven te bespreken met uw gekozen transportpartner. Op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat uw goederen op de meest efficiënte en kosteneffectieve manier naar Duitsland worden verzonden.

Kan ik mijn zending volgen tijdens het transportproces naar Duitsland?

Ja, in de meeste gevallen kunt u uw zending volgen tijdens het transportproces naar Duitsland. Veel transportbedrijven bieden trackingdiensten aan waarmee u real-time informatie kunt verkrijgen over de locatie en status van uw zending.

Om uw zending te kunnen volgen, heeft u meestal een trackingnummer nodig. Dit nummer wordt meestal verstrekt door het transportbedrijf of de expediteur waarmee u samenwerkt. Met dit trackingnummer kunt u vervolgens de website van het transportbedrijf bezoeken of hun speciale trackingtool gebruiken om de status van uw zending te controleren.

Zodra uw zending is opgehaald, kunt u vaak informatie verkrijgen over het vertrekpunt, tussenstops (indien van toepassing), aankomsttijden en andere relevante details. Sommige trackingtools bieden ook updates via e-mail of sms om u op de hoogte te houden van belangrijke gebeurtenissen tijdens het transportproces.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle transportbedrijven dezelfde trackingmogelijkheden bieden. Sommige bedrijven hebben geavanceerde systemen met real-time updates, terwijl andere mogelijk alleen basisinformatie verstrekken. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw transporteur of expediteur om te informeren naar hun specifieke trackingdiensten en mogelijkheden.

Door gebruik te maken van de trackingmogelijkheden kunt u controle houden over uw zending en eventuele vertragingen of problemen snel identificeren. Het stelt u ook in staat om uw klanten of ontvangers op de hoogte te houden van de verwachte aankomsttijd, waardoor u een betere service kunt bieden.

Kortom, in de meeste gevallen kunt u uw zending volgen tijdens het transportproces naar Duitsland. Neem contact op met uw transporteur of expediteur voor specifieke informatie over hun trackingdiensten en gebruik de verstrekte trackingnummers om real-time updates te verkrijgen over de locatie en status van uw zending.

Wat gebeurt er als mijn zending beschadigd raakt tijdens het transport naar/vanuit Duitsland?

Als uw zending tijdens het transport naar of vanuit Duitsland beschadigd raakt, zijn er stappen die u kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken. Hier zijn de belangrijkste stappen die u kunt volgen:

 1. Meld de schade direct: Zodra u ontdekt dat uw zending beschadigd is, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden aan de betrokken partijen. Neem contact op met uw transporteur of expediteur en geef gedetailleerde informatie over de aard en omvang van de schade.
 2. Maak foto’s en bewaar bewijsmateriaal: Het is raadzaam om foto’s te maken van de beschadigde goederen voordat ze worden verplaatst of gerepareerd. Dit kan later als bewijs dienen bij het indienen van een claim. Bewaar ook alle relevante documentatie, zoals vrachtbrieven, leveringsbewijzen en eventuele rapporten van schade-inspecties.
 3. Vul een schadeclaim in: De volgende stap is het indienen van een schadeclaim bij uw transporteur of expediteur. Zorg ervoor dat u alle benodigde informatie verstrekt, inclusief details over de zending, de aard van de schade en het geschatte bedrag van de schade.
 4. Onderzoek en inspectie: In sommige gevallen kan er een inspectie worden uitgevoerd om de omvang van de schade te bepalen en vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de schade. Dit kan worden gedaan door een onafhankelijke partij of door vertegenwoordigers van uw transporteur of expediteur.
 5. Onderhandeling en compensatie: Nadat de schade is geëvalueerd, zal er een onderhandelingsproces plaatsvinden om tot een compensatieregeling te komen. Dit kan inhouden dat u wordt vergoed voor de waarde van de beschadigde goederen of dat er reparaties worden uitgevoerd. Het is belangrijk om alle communicatie en overeenkomsten schriftelijk vast te leggen.

Het is belangrijk op te merken dat het specifieke proces en de voorwaarden voor het indienen van een schadeclaim kunnen variëren, afhankelijk van de transporteur, expediteur en het type vervoer dat wordt gebruikt. Het is daarom verstandig om de algemene voorwaarden en het beleid met betrekking tot schadeclaims van uw transporteur of expediteur zorgvuldig door te nemen voordat u een zending boekt.

Het inschakelen van een ervaren expediteur of logistiek partner kan u helpen bij het afhandelen van schadeclaims en het minimaliseren van eventuele geschillen. Zij hebben vaak expertise in het behandelen van dergelijke situaties en kunnen u begeleiden door het proces om ervoor te zorgen dat uw rechten worden beschermd en dat u een eerlijke compensatie ontvangt in geval van schade tijdens transport.

Zijn er beperkingen op bepaalde soorten goederen die ik kan verzenden naar/vanuit Duitsland?

Ja, er zijn beperkingen op bepaalde soorten goederen die u kunt verzenden naar/vanuit Duitsland. Deze beperkingen worden opgelegd om de veiligheid, volksgezondheid en het milieu te beschermen, evenals om te voldoen aan internationale handelsregels.

Enkele voorbeelden van goederen die beperkt kunnen zijn:

 1. Gevaarlijke goederen: Goederen die als gevaarlijk worden beschouwd, zoals chemicaliën, brandbare stoffen, explosieven of giftige stoffen, moeten voldoen aan specifieke regels en voorschriften voor verpakking, etikettering en transport. Het is belangrijk om de geldende wet- en regelgeving te kennen en ervoor te zorgen dat uw zending aan alle vereisten voldoet.
 2. Levende dieren en planten: Voor het verzenden van levende dieren of planten gelden specifieke regels met betrekking tot gezondheidscertificaten, quarantainevoorschriften en import/exportvergunningen. Het is belangrijk om contact op te nemen met de relevante autoriteiten om te weten welke procedures gevolgd moeten worden.
 3. Verboden goederen: Er zijn ook goederen die volledig verboden zijn om te verzenden naar/vanuit Duitsland. Dit kan variëren van illegale drugs en wapens tot pornografisch materiaal of beschermde diersoorten. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze verboden goederen om juridische problemen of sancties te voorkomen.

Daarnaast kunnen er ook specifieke beperkingen gelden voor bepaalde goederen, afhankelijk van de aard van het product. Bijvoorbeeld, voedingsmiddelen en farmaceutische producten moeten voldoen aan specifieke voorschriften en kwaliteitsnormen.

Het is raadzaam om contact op te nemen met een ervaren expediteur of logistiek dienstverlener die bekend is met de geldende regelgeving en u kan adviseren over eventuele beperkingen of vereisten voor uw specifieke goederen. Zij kunnen u helpen bij het verkrijgen van de juiste documentatie, vergunningen en certificaten die nodig zijn voor een probleemloos transport naar/vanuit Duitsland.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.